Bine ati venit !

Despre Fibra Optica

FOTehnologia fibrei optice  face ca folosirea luminii sa transporte semnalele digitale la cablurile optice. Cablurile de fibra optica sunt fire de sticla foarte subtiri facute dintr-o sticla optica extrem de pura. Aceasta tehnologie este bazata pe conceptul reflectiei luminii. In cazul tehnologiei, lumina care transporta semnalele digitale este reflectata in interiorul cablului  pentru a face transferul de informatie. Reflectia interna totala este principiul pe care se bazeza succesul acestei tehnologii.

 

Anatomia sticlei

 

Un cablu este facut din trei parti: miezul, teaca si tamponul fibrei. Miezul este facut dintr-o sticla optica extrem de pura care poate fi  indoita. Miezul serveste la transportul semnalelor luminoase, teaca are rolul sa pastreze lumina in interiorul miezului. Dupa principiul reflexiei interne totale, teaca pastreaza semnalele luminoase din interiorul miezului. Stratul tampon serveste ca protectie fata de elementele externe si este, de obicei, din plastic. Fibrele optice sunt de doua  tipuri care variaza in functie de dimensiunea miezului. O fibra multi-mode are diametrul miezului mai mare comparativ cu single-mode. Fibrele optice sunt grupate in sute sau in mii pentru a face un cablu optic. O manta protejeaza cablul de elementele externe. 

 

De ce fibrele optice?

 

Exista o multime de motive pentru carefibra este preferata de companiile de telecomunicatii. Principalele motive din spatele acestei alegeri sunt de cost, eficienta si confort. Costa mai putin in comparative cu firele de cupru. In plus, fibrele optice sunt mai eficiente dintr-o serie de motive. Utilizarea luminii ca mod de transport al informatiilor aduce  o multime de avantaje. Avantajul mai vizibil este viteza de transfer de date. Acest lucru nu este surprinzator deoarece lumina calatoreste mai repede decat orice alta unda existenta. Semnalul de lumina, de asemenea, se degradeaza mai putin decat semnalele care trec prin conductori de cupru. In plus, semnalele luminoase au nevoie de o putere mai mica pentru a fi transmise.

Materialul folosit este foarte usor de folosit, fibrele optice sunt mai subtiri, greutate mai mica si mai flexibile decat firele de cupru, sunt rezistente la temperature ridicate si nu sunt inflamabile. 

 

Tehnologia fibrei optice

 

Lucreaza in acelasi fel ca orice sistem conventional de transfer de informatii. Veti avea nevoie de echipamente pentru transmiterea, transportul, receptionarea si decodarea  semnalului. Un sistem  este compus din patru componenete principale: emitatorul optic, fibrele optice,  generator, un receptor. Emitatorul optic codifica informatiile si produce semnal primar. Generatorul optic actioneaza ca un transformator step-up in sistemele electrice. Receptorul decodeaza si primeste informatii si  le converteste intr-o forma care este recunoscuta de un receptor.

 

Articole de stiri

 • Sudura Fibra Optica

  Realizam sudura fibra optica indoor outdoor stradal etc. in orice locatie din Bucuresti sau tara.

  Citește mai departe...  
 • Servicii cablare structurata

  Proiectare retea, intocmire documentatie;

  Instalare canal de cablu, montare cabluri necesare: UTP, FTP, SFTP;

  Citește mai departe...