Despre Noi

DIGITAL TOP NET, este o companie infiintata in 2007, ce asigura servicii bazate pe tehnologia de transfer de date prin fibra optica.

Digital Top Net isi propune sa ofere potentialilor clienti achizitionarea unor produse de calitate la cele mai bune preturi. Compania noastra va pune la dispozitie servicii de calitate ca executie si montaj echipamente fibra optica, echipamente telecomunicatii, echipamente de retea. Prin serviciile pe care le oferim dorim sa intampinam nevoile clientilor nostri din Romania astfel incat sa devenim un partener de incredere in colaborarile viitoare.

Compania dispune de specialisti cu larga experienta in executarea retelelor cu fibre optice, concretizata in realizarea a peste 50 de retele de telecomunicatii catre diferiti beneficiari. Echipa pe care ne bazam, seriozitatea ofertei noastre si relatiile excelente cu partenerii nostrii de afaceri reprezinta garantia faptului ca oferim servicii de cea mai buna calitate. Angajatii nostri au urmat cursuri specializate in domeniul de activitate al firmei.

Cu o echipa tanara de profesionisti si prin acoperirea A intregii game de activitati din domeniul IT, compania a devenit un important furnizor de servicii si produse. Datorita seriozitatii si promptitudinii, precum si a calitatii serviciilor oferite, firma noastra are un portofoliu de clienti care include atat firmele mici cu un necesar redus de echipamente si servicii, cat si importanti agenti economici, cu caracter industrial si retele diversificate de echipamente.&

Fibra Optica

Patch cord si pigtail de fibra optica. Patch cord fibra optica sunt similare cablurilor electrice saritoare. Un patch cord fibra optica este o fibra optica scurta cu un invelis tight-buffer de 3 mm de protectie, si conectori la ambele capete. Invelisul este de culoare portocalie pentru fibra optica multimod, si galbena pentru fibra optica monomod. Acesta este achizitionat asamblat din fabrica, in lungimi standard, sau pot fi comandat in lungimi personalizate. Cordoanele de conectare au multe utilizari, in primul rand pentru a asigura conexiuni optice intre echipamentele fascicolelor de lumina instalate si repartitoarele de fibre optice. Acesta este, de asemenea, folosit pentru conectarea incrucisata a fibrelor in repartitoare, sau pentru conectarea echipamentelor de testare la link-urile fibrelor optice. Diametrul mic si flexibilitatea cordonului de conectare permite rutarea usoara prin locatii stramte, in dulapuri si rackuri pline cu echipamente. Raza minima de curbura pentru un cordon de conectare este de obicei 3,8 cm (1,5 in).

Path cords ar trebui sa fie pozitionate in casetele de cablu care le sunt dedicate, si nu lasate suspendate acolo unde pot fi deteriorate accidental. Infasurarile pot fi aranjate in jurul cordoanelor de conectare pentru le da un aspect ingrijit. Excesul de lungime a cordonului de conectare poate fi stocat in casete de depozitare adecvate sau legate in bucle rotunde netezi, cu o raza mai mare decat raza minima de curbura a cordonului de conectare. Deoarece lungimea cordonului de cablu nu poate fi ajustata in teren, cel mai bine este de a masura lungimea exacta necesara pentru instalare, si apoi de a comanda cordoanele de conectare cu lungime personalizata de la furnizor. Acest lucru va elimina o situatie deseori dezagreabila, in care lungimi excesive ale cordonului de conectare sunt lasate suspendate printre echipamente.

Daca un path cords este taiata in jumatate, fiecare jumatate devine un pigtail. O fibra optica de legatura este folosita pentru a termina o fibra optica cu un conector. pigtail este jonctionata (mecanic sau prin fuziune) la fibra optica, pentru a oferi o terminare cu conector calitativ din fabrica.

Path cords si pigtail ar trebui sa fie selectate pentru a se potrivi cu tipul fibrei cablului de fibre optice instalat, si cu tipul de conectori folositi la repartitor si echipamentele fascicolelor de lumina. In cazul in care cablul de fibra optica instalat foloseste o fibra monomod NDSF cu conectori SC, atunci cordonul de conectare selectat ar trebui sa fie o fibra NDSF cu conectori SC.

 

SUCCESIUNE CONECTORI

Peste ani, o mana de tipuri de conectori au devenit obisnuiti pentru cele mai multe instalatii de fibre optice. Deoarece producatorii de echipamente ale fascicolelor de lumina nu au standardizat nici un tip de conector, este important sa se stabileasca de la producator tipul de conector necesar. Adesea, producatorii vor oferi o selectie de conectori care pot fi montati pe echipamentul lor. Aceasta permite clientilor sa mentina un standard de conector in intreaga lor retea de fibra optica.

Un conector este compus dintr-un manson, un corp, un capac, si un papuc de reducere a tensiunii. Mansonul este partea centrala a conectorului care contine, de fapt, fibra optica. Acesta poate fi facut din ceramica, otel, sau plastic. Pentru majoritatea conectorilor, un manson din ceramica ofera cea mai mica pierdere de insertie si cea mai buna repetabilitate. Capacul si corpul pot sa fie din otel sau plastic. Capacul poate fi insurubat, blocat prin rasucire, sau clichet pentru a face o conexiune. Papucul de reducere a tensiunii amelioreazatensiunile pe fibra optica.

Urmatoarea lista descrie diferite tipuri de conectori de fibre optice, care au fost stabilite pe piata de multi ani:

ST    Un conector bun, popular, pentru conexiuni prin fibre monomod si multimod, cu o pierdere medie de aproximativ 0,5 dB. Face o conexiune prin rasucire si blocare, care nu este susceptibila sa slabeasca in medii cu vibratii. Este un conector standard pentru majoritatea echipamentelor LAN de fibra optica. Vezi figura 12.2a.

FC    Un conector bun, popular, cu fibre monomod. De asemenea, cunoscut ca FC-PC. Are o pierdere scazuta, cu o medie de aproape 0,4 dB sau mai putin. Vezi figura 12.2b.

Biconic    Acesta este un conector de stil vechi. Acesta a fost obisnuit pentru sisteme de fibre multimod si monomod, dar acum este invechit. Are o repetabilitate saraca si este susceptibil la vibratii si la pierderi mari (peste 1 dB). Cu toate acestea, multe instalatii inca mai folosesc acesti conectori. Inlocuirea cu conectori de calitate superioara, cum ar fi FC sau SC este o idee buna. Vezi figura 12.2c.

SMA           Acesta este un conector mai vechi, utilizat pentru sisteme de fibra multimod, dar inca mai poate fi gasit la unele echipamente de astazi. Acesta are o mai mare pierdere, de circa 0,9 dB. Sunt disponibile doua tipuri de conectori SMA, SMA 905 si SMA 906. SMA 905 are un manson drept (fig. 12.2e). SMA 906 are un manson reductor. SMA 905 este disponibil cu un guler detasabil pe manson, necesar pentru a-l transforma intr-un SMA 906. 

D4    Acesta este un conector de tip obisnuit, care este utilizat in principal pentru fibre monomod.

SC    Acesta este un conector modular, de mare densitate. Are pierderi mici (sub 0,4 dB) si este intalnit in instalatii monomod.

FDDI    Acest conector este conectorul standard de fibra optica FDDI. Este de tip duplex keyed, care conecteaza doua fibre odata. Vezi figura 12.2d. 

Fibra simpla    Acest conector este utilizat pentru a conecta o fibra neterminata. Este folosit pentru a oferi o conexiune temporara la testarea fibrelor simple. Acesta poate necesita un lichid de potrivire a indicelui, pentru a oferi o conexiune cu pierderi mici.

Un "PC", dupa denumirea conectorului, ca in FC-PC, inseamna ca conectorii fac contact fizic la conectare. Aceasta asigura o pierdere mai mica la conectare.

Multi dintre acesti conectori sunt disponibili cu suprafete tratate special, pentru a minimiza reflexia optica a luminii. Exista trei tipuri de desemnare: Super, Ultra, si Unghiular. Conectorul Super PC (scris FC-SPC) are o suprafata curbata destinata reducerii luminii reflectate. Conectorul Ultra PC asigura reducerea in continuare a luminii reflectate. Daca este necesara o reducere suplimentara a reflexiilor inapoi, conectorul Unghiular (scris FC-APC) poate fi implementat. Acesta are cele mai mici specificatii de reflexie. Acest tip de conector este prevazut cu un papuc de conector verde. Acest tip de conector nu poate fi conectat la un conector non-unghiular din cauza suprafatei sale unghiulare speciale. In cazul in care se face acest lucru, suprafata unghiulara a conectorului va fi distrusa si proprietatile speciale ale conectorului vor fi distruse.

Conectorii Super, Ultra, sau Unghiulari sunt folositi in aplicatii de fibre monomod cu surse de laser, unde puterea optica reflectata poate cauza probleme.

 

12.3 CONECTORI NOI DE FABRICADE FORMA MICA (SFF)

 

Conectorii de fabrica de forma mica (SFF) sunt conectori conceputi pentru a mentine specificatiile superioare de conexiune, cum ar fi pierderea mica, si pentru a reduce spatiul ocupat de conectori, cum ar fi ST si FC. SFF ofera densitati mai mari de conectori in repartitor, la un cost mai mic.

Pana in prezent, cinci tipuri de conectori au aparut pe piata (vezi fig. 12.3). Extern, acesti conectori utilizeaza un principiu similar declicului RJ-45, care 

a fost folosit in mod extins in aplicatiile cu cupru. Conectorii de fabrica de forma mica sunt la fel de simplu de folosit ca RJ-45s. Ca rezultat, utilizatorul are posibilitatea sa treaca cu usurinta la sistemele de fibra optica. Aceasta favorizeaza, de asemenea, competitivitatea acestor sisteme in raport cu cuprul.

LC                 Designul acestui conector seamana cu al conectorilor bazati pe mansoane de ceramica-zirconiu, care sunt folositi astazi pe scara larga. Dupa ce au fost incercati si utilizati in repartitoare, LC a dovedit capacitatea lor pentru aplicatiile monomod si multimod. Conectorul este compus dintr-un mecanism de blocare similar declicului RJ-45 si un manson cu diametrul de 1,25 mm. Cu densitatea sa mare de impachetare si tehnologia de conector consacrata, conectorul LC este un precursor pentru aplicatiile de telecomunicatii monomod (vezi fig. 12.3a).

VF-45    Caracteristica unica a acestui conector este ca a eliminat tehnica conventionala a mansonului. Ca rezultat, VF-45 are cel mai mare potential de reducere a costurilor din toate tipurile de conector. Un alt beneficiu al inlocuirii sistemelor de cupru cu fibra optica, folosind acest conector, este ca acest conector duplica dimensiunile densitatii de impachetare si sectiunea arierplana ce se gaseste la porturile de cupru RJ-45. Durabilitatea si fiabilitatea acestui conector a fost stabilita prin testari cuprinzatoare si instalari de sisteme (vezi fig 12.3b).

Opti-Jack    Acesta este primul conector stil RJ-45 al industriei.

MT-RJ    Conectorul MT a fost format initial ca un conector multifibra, utilizat pentru a cupla, transmite sau receptiona, matricea de diode la cablurile panglica multifibra. Pentru a obtine acuratetea necesara unei matrici de fibre, a fost dezvoltata tehnologia mansonului cu model transferat. Pini de metal de mare precizie, cu scop dual, sunt inserati in manson si utilizati pentru a oferi un mecanism de pozitionare exacta. Conectorul MTRJ este o revizuire a variantei MT mai mari si reprezinta o dezvoltare suplimentara a conectorului mini-MT (vezi figura 12.34).

MU    Acest conector de sistem include conectori optici de tip adaptor pentru conexiuni prin cablu (serie MU-A), conectori arierplan echipati cu mecanism de autoretinere (serie MU-13), prize simplificate pentru conectarea fiselor la modulele LD/ PD (serie MU-SR), precum si scule si accesorii pentru exploatare si intretinere.

Conectorul MU-A consta dintr-un manson de zirconiu cu 1,25 mm diametru si un mecanism de cuplare push-pull. Acest pachet compact, de mare densitate, are un sfert din dimensiunea conectorilor  conventionali. Sistemul MU a fost conceput pentru utilizarea in ambele sisteme, cu conector fisa-adaptor-fisa si conector arierplan.

Zonele in care sistemul MU se poate astepta sa gaseasca aplicatii sunt: transmisii optice avansate, de schimb si sisteme de abonat si alte sisteme de comunicatii optice.

SC-DC    Unicitatea acestui conector provine din faptul ca designul sau a inlaturat utilizarea declicului conectorilor tip RJ. Cu toate acestea, sistemul SC-DC a folosit din plin elementele de SC si SC-duplex latch.

Este folosit un manson de plastic circular extrudat, cu doua sau patru fibre si un diametru de 2,5 mm, mai degraba decat mansonul ceramic ce se gaseste la conectorii SC conventionali. De asemenea, SC-DC nu foloseste pini metalici de ghidare, dandu-i un avantaj de cost fata de MTRJ.

 

CURATAREA CONECTORILOR

 

Particule mici sau praful pot afecta in mod dramatic performanta conectorului. Un fulg mic de piele de la mana sau scalp poate fi cu usurinta mai mare decat diametrul unui miez monomod. Prin urmare, este de buna practica sa curatati un conector de fiecare data cand urmeaza sa fie conectat.

 

Elemente de curatare

 

Doza de aer curat, comprimat, cu duza libera static

Tampoane curate, fara reziduuri (cu cap mic pentru a incapea in adaptor) Carpa sau panza fara scame

Solvent de curatare, o solutie de alcool fara reziduuri (pura 99 la suta, 

isopropil alcool si apa distilata)

Fibroscop (de putere 100 - 200 pentru fibre multimod si de putere 400 pentru fibre monomod)

 

Metoda de Curatare a unui Conector

 

1.    Scoateti capacul de praf de la conector si stergeti-l cu o panza curata, inmuiata in alcool, fara scame. Stergeti fata conectorului si mansonului.

2.    2. Suflati aer curat, comprimat, pe intreaga suprafata a conectorului.

3.    3. Inspectati vizual conectorul folosind un fibroscop pentru curatenie. Daca nu este curat, repetati procedura.

4.    4. Suflati capacul de praf cu aer comprimat. Puneti capacul de praf inapoi pe conector.

 

Introdusa recent de catre unii furnizori este o panglica speciala de curatare a conectorilor, care face o treaba foarte buna in curatarea conectorilor. Cand se foloseste aceasta panglica de curatare, alcoolul, panza de curatare, si aerul comprimat pot sa nu fie necesare. Urmati cu atentie instructiunile producatorului pentru cele mai bune rezultate.

 

Metoda de Curatare a Adaptoarelor

 

1. Indepartati capacele de praf de la ambele capete ale adaptorului, sau eliminati conectorii de la adaptor. Introduceti un tampon fara scame, imbibat cu o solutie de 99% alcool in adaptor si curatati adaptorul.

2. Suflati aer curat si comprimat prin adaptor.

3. Inspectati vizual adaptorul pentru curatenie. Daca nu este curat, repetati procedura.

4. Suflati capacul de praf cu aer comprimat. Puneti capacul de praf inapoi pe adaptor.

 

Scoateti capacele de praf doar inainte de a face conexiunea. Nu lasati conectorul sa atinga vreo suprafata, dupa ce capacul de praf a fost scos.

Cand faceti o conexiune, conectorul ar trebui sa se ataseze lin la priza. Nu rotiti conectorul atunci cand faceti conexiunea. Pentru conectorii cu insurubare, strangetii doar "strans cu degetul". Nu fortati niciodata un conector la un adaptor. In cazul in care conectorul nu vrea sa se conecteze, verificati ca ghidurile conectorului sunt aliniate corect, si ca sunt utilizati conectorii adecvati.

Atunci cand se face o conexiune, se aliniaza miezuri cu diametre extrem de mici, si de aceea procedura trebuie sa fie efectuata cu mare atentie.

Articole de stiri

  • Servicii cablare structurata

    Proiectare retea, intocmire documentatie;

    Instalare canal de cablu, montare cabluri necesare: UTP, FTP, SFTP;

    Citește mai departe...  
  • Sudura Fibra Optica

    Realizam sudura fibra optica indoor outdoor stradal etc. in orice locatie din Bucuresti sau tara.

    Citește mai departe...